Lokacija

Srednjovjekovni Festival

Zvonimirovi Dani ~ 2018

FESTIVALSKE LOKACIJE

Knin

KNINSKA TVRĐAVA

Tvrđava se počela graditi u 9. stoljeću, za vrijeme nastajanja starohrvatske države. Pojedini hrvatski kraljevi su u Kninu imali povremenu prijestolnicu dok je kralj Dmitar Zvonimir imao stalnu. Tvrđava se dijeli na 5 dijelova koji su svi međusobno povezani i to: Donji grad, Srednji grad, Gornji grad ili Kaštel Knin, Kaštel lab ili Bandijera, te Južni grad ili postaja Belveder.

Tvrđava se nalazi na 345 metara nadmorske visine i na visini od 100 metara iznad grada Knina, duga je 470 metara, a na najvišem dijelu široka 110 metara. Obrambeni zidovi, koji je opasuju sa svih strana u dužini od gotovo 2 kilometra, mjestimično su visoki i do 20 metara. Kninska tvrđava spada među najveće Hrvatske fortifikacijske spomenike i druga je po veličini vojna fortifikacija u Europi, izuzetno razvedena i sačuvana u svim svojim dijelovima. Ona je živući spomenik kulture, s muzejom, izložbenim prostorima i restoranom te, svakako predstavlja glavni brend kulturnoga turizma s ovu stranu Krke.

Biskupija

CRKVA SV. MARIJE

Na putu od Knina prema Splitu, otprilike na trećem kilometru, nalazi se turistički putokaz za Biskupiju. U ranom srednjem vijeku to je bio središnji prostor nastanka hrvatske države, a danas je mjesto izučavanja hrvatske nacionalne arheologije, jer je to jedno od najznačajnijih starohrvatskih arheoloških nalazišta u zemlji.

Biskupija se nalazi 7 kilometara jugoistočno od Knina, a nekada se nazivala Pet Crkava na Kosovu. Taj se naziv prvi put susreće u dokumentima o navodnoj pogibiji kralja Dmitra Zvonimira u kojima stoji da je on poginuo u Petih crikvah u Kosovi (1089. godine). Toponim je nastao najvjerojatnije u 10. stoljeću, a današnji naziv potječe iz srednjeg vijeka, i to iz dokumenata kninskog biskupa. Stari je naziv potvrđen arheološkim nalazima starohrvatskih crkava na lokalitetima Crkvina, Stupovi, Bukorovića podvornica, Lopuška glavica te Sveta trojica.

EN | HR