O Nama

Kako je sve počelo?

POVIJEST ZVONIMIROVIH DANA

Zvonimirovi dani nastali su po završetku projekta mjuzikl „Kralj Zvonimir“. Bio je to trogodišnji projekt koji je financiralo Ministarstvo obrazovanja. Entuzijasti okupljeni u Kulturno-umjetničkom društvu Kralj Zvonimir nastavljaju njegovati ideju oživljene povijesti na kninskoj tvrđavi u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Knina, Gradom Kninom i Kninskim muzejom od 2008. godine, upravo organizirajući ovu kulturno-povijesnu manifestaciju.

Nastaju srednjovjekovne sekcije zadužene za treniranje mačevalaca, streličara, ali i glumačke sekcije koje održavaju kralja Zvonimira, kraljicu Jelenu Lipu i ostalu svitu i vitezove na životu cijelu godinu kroz različite srednjovjekovne prikaze u službi povijesno-turističke promidžbe grada Knina, kako u Kninu, tako i na raznim gostovanjima.

2018. godine volonteri se izdvajaju u Povijesnu postrojbu kralja Dmitra Zvonimira – udrugu koja nastavlja s dosadašnjim partnerima – TZ Knin, Grad Knin i Kninski muzej, organizirati manifestaciju na kojoj sudjeluju viteške skupine iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Od 2016. godine manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. U 2018. godini, pokrenut je i Mali Zvonimirov dan uz sudjelovanje malih vitezova iz drugih krajeva Hrvatske. Dok smo prethodnih godina imali Dječji kutak koji je mlađim uzrastima nudio pregršt srednjovjekovnih zabavnih igara i kreativnih radionica. Ovdje je riječ o cijelom jednom danu Zvonimirovih dana u kojem sudjeluju isključivo dječje viteške skupine.

Što možete očekivati?

NEŠTO VIŠE O SAMOJ MANIFESTACIJI

Kninska tvrđava, druga po veličini fortifikacijska utvrda u Europi, u te se dane vraća u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira. Viteške skupine i kaskaderi odjeveni su u replike viteških odora iz 11. stoljeća, a utvrdom koračaju kraljevski vojnici koji posjetiteljima pružaju uvid u način života hrvatskog kraljevskog grada kakav neće doživjeti nigdje drugdje.

Zaštitnica Zvonimirovih dana je Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, najstariji Gospin lik u Hrvata iz 11. stoljeća pronađen u Biskupiji pokraj Knina, a po kojoj je i nazvana naša nova crkva. Stoga će se istoimeni događaj ove 2018. godine jedan dan organizirati u Biskupiji pored arheološkog nalazišta crkve sv. Marija. Zvonimirovi dani otvaraju sezonu kulturnog ljeta u Kninu. S njihovim završetkom tek započinje vladavina srednjeg vijeka, kroz Zvonimirovo ljeto te uz niz srednjovjekovnih aktivnosti i ponuda na kninskoj tvrđavi.

U posjeti kninskoj tvrđavi dočekat će vas Vitezovi kralja Zvonimira i srednjovjekovni park s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, streličarstvom i viteškim taborom. Bogata povijest i kulturnu baštinu hrvatskog kraljevskog grada Knina sažeta je u 3 dana Zvonimirovih dana, a uprizoruju ju Vitezovi kralja Zvonimira čiji su počasni zapovjednici generali Ante Gotovina i Mladen Markač, zatim vitezovi iz svih krajeva hrvatske te Mali vitezovi kralja Zvonimira.

Posjetitelji mogu sudjelovati u streličarstvu i srednjovjekovnim igrama. Na raspolaganju je i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a mogu se i ogrnuti plaštom kralja i kraljice, te s krunom na glavi barem na trenutak zavladati tvrđavom. Uz viteški turnir, posebno spektakularno je i uprizorenje opsade i noćnog napada na tvrđavu, srednjovjekovne igre, srednjovjekovni sajam, radionice za djecu te svečani prizor dolaska hrvatskih kraljeva na Tvrđavu, koji nudi poseban doživljaj za sve posjetitelje.

EN | HR